Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Αριστοτέλης: Για μια φυλετική αριστοκρατία


"Αυτοί που προέρχονται από καλύτερους προγόνους, είναι πιο πιθανό να είναι καλύτεροι άνδρες, γιατί αριστοκρατία σημαίνει αριστεία στην φυλή."

Αριστοτέλης, Πολιτικά, Βιβλίο 3, Κεφ. 13
(1283a)


Στην πολιτική του πραγματεία, ο Αριστοτέλης μελετά τα πολιτικά συστήματα. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος υπήρξε θιασώτης του αριστοκρατικού τρόπου διακυβέρνησης. Η άρχουσα τάξη απαρτίζεται από άτομα που εκ φύσεως έχουν υψηλές ικανότητες και συνεπώς μέσω κληρονομικότητας είναι πιο πιθανό να βγάλουν αντίστοιχων ικανοτήτων απογόνους. Ο Αριστοτέλης εξηγεί ότι θα πρέπει να υπάρχει μια κληρονομική αριστοκρατία, όπου θα συγκεντρώνονται...
τα καλύτερα στοιχεία του πληθυσμού.

Ο Αριστοτέλης όμως δεν μένει εκεί. Η αριστοκρατία βασίζεται στη φυλή, εφόσον ο χαρακτήρας είναι κατά κύριο λόγο κληρονομικά προσδιοριζόμενος. Οι έννοιες της αριστοκρατίας και της φυλής είναι αλληλένδετες στη σκέψη του Αριστοτέλη, γιατί άριστος σημαίνει άριστος φυλετικά. Ο Αριστοτέλης με την διαυγή του σκέψη ζητά μια φυλετική αριστοκρατία.

4 σχόλια:

  1. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο πρώτος σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει; στον νορδικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κωνσταντίνος ο στρατηλάτης, ήταν Νορδικός. Τον είχε ταξινομήσει έτσι,και ο διαχειριστής παλαιότερα.
      Εξωπραγματικά πράγματα συμβαίνουν από ένα και μόνο άτομο, το οποίο ταξινόμησε τον Πλεύρη ως...κυρίως Νορδικό και τον βασιλέα Κωνσταντίνο ως...κυρίως Μεσογειακό...
      Έτοιμος για τη ρουλέτα είσαι,όλα τα πέτυχες!

      Διαγραφή
  2. Παίδες ,συγχαρητήρια καταρχάς για την ελληνική διαδικτυακή πυξίδα που έχετε δημιουργήσει με αυτό το ιστολόγιο ,όσον αφορά τον κόσμο της Φυσικής Ανθρωπολογίας.
    Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου πει αυτά τα τέσσερα άτομα σε τι φυλετικό τύπο ανήκουν ,αν γίνεται.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1964384180272263&set=pob.100001020994624&type=3&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν να λέμε... ''άριστοι''... Κούλης apreciate! κάτι παραπλήσια, έλεγε και ο Αδόλφος, περί α(χ)ρείας φυλής κλπ. Να 'μουνα μέσα στα αρρωστημένα μυαλά σας, να ξέρω πως τα μεταφράζετε...με τρελαίνει αυτός ο συνδιασμός αρχαιολαγνείας και βαρβαρικών ενστίκτων επιβολής της ράτσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.