Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Η ανθρωπολογία της Βενεζουέλας

Στοιχεία για την ανθρωπολογία των ιθαγενών της Βενεζουέλας βρίσκουμε στη μελέτη του Martin Gusinde με τίτλο "The Yupa Indians in Western Venezuela", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the American Philosophical Society. Ο Αυστριακός ιερέας και εθνολόγος, συμμετείχε σε ιεραποστολές στην Αφρική και στην Ασία, όπου παράλληλα μελετούσε τους τοπικούς πληθυσμούς. Στην παρούσα μελέτη εξετάζει το κατά πόσον υπάρχουν "πυγμαίοι" στο βόρειο τμήμα της νοτίου Αμερικής, δηλαδή ιθαγενείς με υπερβολικά χαμηλό ανάστημα. Ωστόσο, παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις κύριες φυλετικές συνιστώσες της Βενεζουέλας.

Αρχικά να επισημάνουμε ότι στη χώρα κατοικούν Αμερικανοί ιθαγενείς, λευκοί εξ Ευρώπης, κάποιοι νέγροι εξ Αφρικής, ακόμα και λίγοι Μεσανατολίτες. Περισσότεροι είναι βεβαίως οι ιθαγενείς, ασχέτως αν η πλειοψηφία δηλώνει mestizo, δηλαδή μικτός με λευκό. Οι ιθαγενείς της Βενεζουέλας...
περιγράφονται εν γένει ως μογγολοειδείς, με ευρεία σωματοδομή, έντονα ζυγωματικά και ελάχιστη τριχοφυΐα. Πιο συγκεκριμένα, όχι μόνο οι εξεταζόμενοι, αλλά και γενικά οι κάτοικοι της Βενεζουέλας χωρίζονται σε δύο διακριτούς φυλετικούς τύπους.

Ο ένας τύπος έχει μέτριο ανάστημα, σχετικά λεπτό πρόσωπο και λεπτή μύτη που ξεκινά ψηλά κοντά στο μέτωπο. Παρόμοια γνωρίσματα βρίσκουμε και στους ιθαγενείς της Καραϊβικής. Αντιστοιχεί στον φυλετικό τύπο Brazilid. Ο δεύτερος τύπος είναι κοντός, με πρόσωπο πιο κοντό και μύτη μικρότερη που ξεκινά πιο χαμηλά. Αντίστοιχα γνωρίσματα βρίσκουμε και στην Κολομβία. Αντιστοιχεί στον τύπο Istmid. Να προσθέσουμε ότι ο τύπος Brazilid είναι μεσο-δολιχοκέφαλος, ενώ ο τύπος Istmid είναι βραχυκέφαλος. Και οι δύο τύποι δεν εμφανίζουν έντονα υπερόφρυα τόξα, ούτε εμφανή προγναθισμό, ενώ και ο επίκανθος δεν είναι συνήθης. Το χρώμα του δέρματος είναι κιτρινωπό προς καφέ.

Συμπεραίνουμε ότι στη Βενεζουέλα κατοικούν δύο φυλετικοί τύποι ιθαγενών, ο Brazilid και ο Istmid. Ο πρώτος τύπος έχει συνάφειες με τους κατοίκους της Καραϊβικής, αλλά και της Βραζιλίας, ενώ ο δεύτερος τύπος σχετίζεται με τους κατοίκους της Κολομβίας και της κεντρικής Αμερικής.

Και μερικές φωτογραφίες ιθαγενών της Βενεζουέλας.

Brazilid
προσέξτε τη μύτη που ξεκινά ψηλά


Istmid (πιο κοντά σε Μεξικανούς)

2 σχόλια:

  1. ο istmid είναι τυπικός Μάγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρετε μπορεί να μου πει κάποιος σε ποιόν φυλετικό τύπο ανήκει το παλικάρι;

    https://i.imgur.com/TZDWD8b.jpg

    https://www196.lunapic.com/do-not-link-here-use-hosting-instead/150886934374139?1706950715

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.