Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Χάρτης κεφαλικού δείκτης της Μέσης Ανατολής - Field


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή του κεφαλικού δείκτη των ζώντων πληθυσμών της Μέσης Ανατολής. Προέρχεται από τον Henry Field, συνδυάζοντας δεκάδες μελέτες και άλλων ανθρωπολόγων. Οι περιοχές όπου έχουν γίνει μετρήσεις, παρουσιάζονται με κύκλους. Σύμφωνα με την ταξινόμηση που υιοθετούμε εδώ, κύκλοι χωρίς γέμιση αντιστοιχούν σε βραχυκέφαλους, κύκλοι με σταυρό αντιστοιχούν σε δολιχοκέφαλους και κύκλοι με μαύρη γέμιση αντιστοιχούν σε έντονα δολιχοκέφαλους.

Ακολουθεί ο χάρτης της Αραβικής χερσονήσου, καθώς και ανάλυση επί του χάρτη...


Στη Μικρασιατική χερσόνησο και στην Κύπρο επικρατεί η βραχυκεφαλία, η οποία φτάνει μέχρι την παραλιακή ζώνη ως τη δυτική Συρία και τον Λίβανο, καθώς και σε περιορισμένες περιοχές στο βόρειο Ιράκ και στο δυτικό Ιράν. Είναι η περιοχή που κατοικούν οι Αρμενοειδείς. Στον Καύκασο υπάρχει μίξη βραχυκέφαλων και δολιχοκέφαλων, κάτι που δείχνει την φυλετική μίξη μεταξύ βραχυκέφαλων Αρμενοειδών, μεσο-βραχυκέφαλων Καυκάσιων και δολιχοκέφαλων Ιρανικών.

Οι δολιχοκέφαλοι εμφανίζονται στα βάθη της Ανατολίας, στην ανατολική Συρία, στο Ιράν και στο Ιράκ. Αντιστοιχούν στις περιοχές που κατοικούν Ιρανικοί. Στην Αίγυπτο επικρατεί έντονη δολιχοκεφαλία, που αντιστοιχεί στους Σαχάριους πληθυσμούς της. Έντονη δολιχοκεφαλία βρίσκουμε επίσης στην Αιθιοπία και στη Σομαλία, όπου εκεί προέρχεται από τον έντονα δολιχοκέφαλο Αιθιοπικό τύπο, που έχει μαύρο δέρμα και αρκετά νέγρικα γνωρίσματα.

Στην Αραβική χερσόνησο έχουμε δολιχοκεφαλία, εκτός από το νότιο τμήμα της όπου παρουσιάζονται περιοχές βραχυκεφαλίας. Αυτή η εικόνα οφείλεται στον δολιχοκέφαλο Αραβικό τύπο που κατοικεί στα κεντρικά και βόρεια της Αραβικής χερσονήσου, ενώ στα νότια κατοικεί ο βραχυκέφαλος Νότιος Αραβικός τύπος.

Από Henry Field, Ancient and Modern Man in Southwestern Asia, 1956.

1 σχόλιο:

  1. θα μπορουσε καποιος να μου πει τον φαινοτυπο της κοπελας?ειναι Ατλαντοειδης με Κρομανοειδη επιδραση?
    https://www.instagram.com/p/BVFnRZUlic7/?taken-by=katelynrosaasen08&hl=el

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.