Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Alfred Tennyson: Η φύση νοιάζεται για τον τύπο, όχι για το άτομο


"Θεός και Φύση σε πάλη βρίσκονται μαζί
  που η Φύση τέτοιους εφιάλτες μοιράζει;
  Τόσο προσεκτική για τον τύπο μοιάζει
Τόσο απρόσεκτη για του ατόμου τη ζωή"

Alfred Tennyson, In Memoriam A.H.H.

Μετάφραση-απόδοση δική μας


Ο Βρετανός λογοτέχνης, βαθύτατα επηρεασμένος από τον πρόωρο χαμό του φίλου του Arthur Henry Hallam, εξωτερικεύει τα συναισθήματά του στο ποίημα που αφιερώνει στη μνήμη του. Οι σκέψεις του γλιστρούν ανάμεσα στην πικρή αλήθεια του θανάτου, στην θεία πρόνοια και στο νόημα...
της ζωής. Τα συναισθήματά του αρκοβατούν μεταξύ θλίψης, απογοήτευσης και μηδενισμού.

Ο Tennyson λέει ότι η φύση νοιάζεται μόνο για τον τύπο, αφήνοντας τα άτομα να πεθάνουν. Από την άλλη, πιστεύει ότι ο Θεός φροντίζει για κάθε άτομο ξεχωριστά. Προσπαθεί να συμβιβάσει την πίστη του Θεό με την σκληρή πραγματικότητα της Φύσης.

Στο ποίημα βρίσκουμε σπέρματα εξελικτικής σκέψης, δηλαδή ότι το άτομο είναι ένα μόνο όχημα για την διαιώνιση του τύπου. Το εντυπωσιακό είναι ότι το ποίημα γράφτηκε πολύ πριν την δημοσίευση της εξελικτικής θεωρίας από τον Δαρβίνο. Η επίδραση της επιστημονικής ερμηνείας είναι εμφανής στο ποίημα του Tennyson. Η Φύση νοιάζεται για τον τύπο, το άτομο υπάρχει διαμέσου του και μόνο για αυτόν. Κάτι που πρέπει να αποτελεί δίδαγμα για όλους μας.

2 σχόλια:

  1. Στην πάλη αυτή που αναφέρεται ο Tennyson,νικήτρια πάντοτε θα είναι η Φύση.Διότι η Φύση υπάρχει,είναι ο θεός που πρέπει να λατρεύεται.Αντιθέτως κανένας άλλος θεός ή ''Θεός'',δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει.
    Ή όπως πολύ σωστά το διατύπωσε ο διάσημος Καναδός αστροφυσικός Reeves Hubert :''Ο άνθρωπος είναι το πιο ανόητο είδος.Λατρεύει έναν αόρατο Θεό και καταστρέφει τη Φύση που είναι ορατή...χωρίς να αντιλαμβάνεται πως αυτή η Φύση που καταστρέφει,είναι ο αόρατος Θεός που λατρεύει''.
    Πόσο δίκιο έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φύση δεν είναι ο Θεός και ο Reeves Hubert μάλλον ανόητος θα ηταν για να πει κάτι τέτοιο !
      Θες δουλεία ακόμη στην Θεολογία !

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.