Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Η ανθρωπολογία της Μαδαγασκάρης

Από την πρώτη στιγμή που έφτασαν Ευρωπαίοι εξερευνητές στην Μαδαγασκάρη, ο πληθυσμός της προκάλεσε ερωτηματικά. Ήταν εμφανές ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τους νέγρους της απέναντι Αφρικανικής ακτής. Κάποιοι έκαναν λόγω για διαφορετικό νέγρικο κλάδο, άλλοι για μίξη με διάφορες ξένες φυλές ανά τους αιώνες, ενώ άλλοι για την είσοδο ενός ασιατικού στοιχείου. Το ανθρωπολογικό πρόβλημα που σχετίζεται και με την καταγωγή των κατοίκων της Μαδαγασκάρης ώθησε τους ανθρωπολόγους να σπεύσουν να μελετήσουν το ζήτημα με τις μεθόδους της φυσικής ανθρωπολογίας. Η πληρέστερη μελέτη για την ανθρωπολογία της Μαδαγασκάρης είναι αυτή του Γάλλου στρατιωτικού ιατρού Maurice Chabeuf, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bulletins et Mémoires de la Société d'anthropologie de Paris, σε άρθρο με τίτλο "Les caractères physiques de sept populations malgaches".

Ο Chabeuf αναφέρεται αρχικά στο ανθρωπολογικό πρόβλημα της Μαδαγασκάρης, παραθέτοντας τις απόψεις διαφόρων επιστημόνων για το ζήτημα. Έπειτα προχωρά στην μελέτη επτά εθνοτικών ομάδων της Μαδαγασκάρης με σκοπό...
να βρει στοιχεία για την φυλετική καταγωγή τους. Οι μετρήσεις έδωσαν την εξής γεωγραφική κατανομή του αναστήματος, του κεφαλικού δείκτη και του προσωπικού δείκτη:

Κατανομή του αναστήματος στην Μαδαγασκάρη

Η κατανομή του αναστήματος δείχνει ότι το ανάστημα είναι χαμηλότερο στα βορειοανατολικά του νησιού και υψηλότερο στις υπόλοιπες περιοχές.

Κατανομή του κεφαλικού δείκτη στη Μαδαγασκάρη
Σε όλο το νησί επικρατεί (μεσο-)δολιχοκεφαλία, εκτός από το εσωτερικό του νησιού κεντρικά και βόρεια, όπου επικρατεί η βραχυκεφαλία.

Κατανομή του προσωπικού δείκτη στη Μαδαγασκάρη
Οι περιοχές όπου υπάρχει υπερευρυπροσωπία και ευρυπροσωπία είναι οι ίδιες με πριν, δηλαδή στις κεντρικές και βόρειες εσωτερικές περιοχές του νησιού.

Οι κάτοικοι στις κεντρικές και βόρειες ενδότερες περιοχές είναι βραχυκέφαλοι, υπερευρυπρόσωποι και με χαμηλό ανάστημα. Μάλιστα, περιγράφονται με χρώμα όχι τόσο σκούρο, πιο ευρεία σωματοδομή, ίσια μαλλιά και βαριά βλέφαρα, αρκετά μογγολικά. Στοιχεία που αναμφίβολα απέχουν από τους νέγρους που κατοικούν κυρίως στις παραλιακές περιοχές και οι οποίοι είναι δολιχοκέφαλοι, με σχετικά πιο λεπτό πρόσωπο και υψηλότερο ανάστημα, μαζί με μαύρο χρώμα δέρματος, λεπτότερη σωματοδομή, κατσαρά μαλλιά και διαφορετικό βλέμμα. Το χρώμα μαλλιών και ματιών είναι σκούρο και στις δύο κατηγορίες.

Τα παραπάνω στοιχεία, μαζί με τις περιγραφές, είναι αρκετά για να μας δώσουν μια εικόνα για την καταγωγή των κατοίκων της Μαδαγασκάρης. Οι ντόπιοι θυμούνται την ιστορία ενός λαού που ήρθε δια της θαλάσσης στα βόρεια του νησιού και στη συνέχεια απωθήθηκε στο εσωτερικό του νησιού, που είναι ορεινό και με μεγάλο υψόμετρο. Ωστόσο αργότερα, οι νεοεισελθόντες, αξιοποιώντας την καλύτερη οργάνωση και την εργατικότητά τους, νίκησαν τους ιθαγενείς και κατέκτησαν μεγάλο μέρος του νησιού. Όπως φαίνεται, οι νεοεισελθόντες ήρθαν πιθανότατα από την Μαλαισία ή την Ινδονησία, παρά την μεγάλη απόσταση και ανήκουν λογικά στον Deuteromalayid τύπο, εν αντιθέσει με τους ντόπιους που ανήκουν στον Bantuid τύπο, έχοντας διαφοροποιηθεί ελαφρά και ήρθαν από την Αφρική. Διάφορα ακόμη γλωσσικά και πολιτισμικά στοιχεία στηρίζουν αυτόν τον διαχωρισμό.

Συνεπώς, στην Μαδαγασκάρη έχουμε μίξη μεταξύ ασιατών και νέγρων, με τους ασιάτες να κατοικούν κυρίως στο κεντρικό και βόρειο εσωτερικό μέρος του νησιού και οι νέγροι στο υπόλοιπο, με την μίξη μεταξύ τους να είναι ευρύτατη.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κύριων φυλετικών στοιχείων της Μαδαγασκάρης μπορεί να γίνει κατανοητή με δύο φωτογραφίες. Αριστερά ένας Deuteromalayid, δεξιά ένας Bantuid.


30 σχόλια:

  1. Η γλώσσα τους πάντως είναι συγγενική με αυτήν της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων, που αυτό από μόνο του λέει πολλά για την καταγωγή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξε να δεις, η γλωσσική συγγένεια ΔΕΝ συνεπάγεται και φυλετική. Πάρε ως παράδειγμα τους Ούγγρους και τους Τούρκους. Στην Αλγερία ομιλούν και Γαλλικά. Όπως και στην Ακτή του Ελεφαντοστού, αυτό σημαίνει ότι είναι...Γάλλοι στην καταγωγή; Προφανώς και όχι.

      Κοίτα εδώ:

      http://fyletika.blogspot.gr/2016/05/blog-post_20.html

      Διαγραφή
    2. Στην Αλγερία και στην Ακτή του Ελεφαντοστού χρησιμοποιούν τα Γαλλικά ως lingua franca, ως μέσο δηλαδή συνεννόησης μεταξύ ανθρώπων που μιλούν διαφορετικές διαλέκτους καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο.
      Οι ντόπιοι έχουν τις δικές του διαλέκτους.

      Η Ουγγρική γλώσσα επίσης δεν είναι επιβεβαιωμένο εάν ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Τουρκική ή την Φινλανδική γλώσσα, άρα δεν είναι και επιβεβαιωμένο εάν συγγενεύουν.

      Από κει και πέρα δεν γνωρίζω κατά πόσον η γλωσσική συγγένεια συνεπάγεται και την φυλετική, απλά το ανέφερα.
      Πάντως όλο και κάποια, έστω και μακρινή συγγένεια και ομοιότητα θα υφίσταται.

      Διαγραφή
    3. Και το link που παρέθεσες περιέχει έναν χάρτη με εντελώς λανθασμένη αποτύπωση των γλωσσών του κόσμου, από τη στιγμή που κατατάσσει τη Μογγολική γλώσσα στις λεγόμενες "Τουρκικές γλώσσες", στις οποίες ανήκει και η Τουρκική.
      Απλά το αναφέρω.

      Διαγραφή
    4. Με όποιον Έλληνα μιλήσω, ποτέ δεν θέλει να μάθει κάτι. Λες και γεννήθηκε παντογνώστης. Εσύ ως νεαρός, είσαι ακόμη μία απόδειξη ότι η χώρα που λέγεται "Ελλάδα" είναι καταδικασμένη και σαπισμένη λόγω νοοτροπίας και μόνον. Ούτε ράτσα, ούτε Εκκλησιαστικά ράσα ούτε τίποτε δευτερεύον. Νοοτροπία.

      Εγώ δεν παρέθεσα κανέναν χάρτη. Προσφέρθηκα να σε βοηθήσω εξηγώντας σου ότι γλωσσική και φυλετική συγγένεια δεν είναι το ίδιο και ότι στις περισσότερες φορές η πρώτη δεν συνεπάγεται την δεύτερη. Αλλά ομίλησα σε τοίχο...

      Διαγραφή
    5. Δεν "ομίλησες σε τοίχο", απλά σου εξήγησα ότι ο σύνδεσμος τον οποίο παρέθεσες, περιέχει και έναν χάρτη, ο οποίος περιέχει με τη σειρά του ψευδείς πληροφορίες. Δεν είπα ότι δε διάβασα το άρθρο, απλά σου επισήμανα το λάθος.

      Διαγραφή
    6. Οι Τουρκικές γλώσσες έχουν συγγένεια με την Μογγολική και μερικοί γλωσσολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι αποτελούν Μογγολικές ή Μογγολειδείς γλώσσες. Τούρκοι(π.χ. Κιργίσιοι) και Μογγόλοι μοιάζουν πολιτισμικά πολύ. Ο χάρτης απλώς απεικονίζει την παραπάνω άποψη αλλά το άρθρο είναι σημαντικώτερο.

      Διαγραφή
    7. Οι Τουρκικές γλώσσες έχουν ΜΑΚΡΙΝΗ συγγένεια με την Μογγολική και μερικοί γλωσσολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι οι Μογγολικές και οι Τουρκικές γλώσσες ανήκουν σε μία αμφισβητούμενη, ευρύτερη ομάδα γλωσσών, την οποία ονομάζουν Αλταϊκή. Αυτή η νέα ομάδα περιλαμβάνει και άλλες γλώσσες, όπως την Κορεατική και την Ιαπωνική.

      Κανείς απ' αυτούς δεν έχει υποστηρίξει πως οι Τουρκικές γλώσσες είναι Μογγολοειδείς και φυσικά οι περισσότερες Τούρκικες χώρες ομοιάζουν πολιτισμικά περισσότερο με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, παρά με την Μογγολία. Και αυτό φυσικά οφείλεται στην αποδοχή του Ισλάμ εκ μέρους τους.

      (Και γράφεται "σημαντικότερο", όχι "σημαντικώτερο").

      Διαγραφή
    8. Παίζοντάς το ξερόλας, χτυπάς το κεφάλι σου σε τοίχο. Ένα είναι να κάνεις ορθογραφικό λάθος, μα να λες αυθαίρετες μπαρούφες αποδεικνύεις αξίως ότι είσαι "Έλληνας". Οι Τουρκικές χώρες ελάχιστα κοινά έχουν με τις χώρες της Μέσης Ανατολής(να φαντασθώ έχεις πάει και στις δύο). Η Τουρκική παραδοσιακή θρησκεία ΔΕΝ είναι το Ισλάμ, όπως είναι στους Άραβες αλλά ο Τενγκρισμός. Με την αποδοχή του Ισλάμ από τους Τούρκους, γεννήθηκε ο Αλεβισμός ο οποίος περιέχει Ελληνωρθόδοξες δοξασίες και επιρροές, όντας πολύ πιο μετριοπαθής από τον Αραβικό σουνισμό, κάτι που εξάλλου ταίριαζε στην ψυχολογία και τον τρόπο ζωής των Τούρκων.


      Βέβαια για να αντιληφθεί κανείς τα παραπάνω χρειάζεται να είναι ανοιχτός στην γνώση και όχι όπως είπα να το παίζει ξερόλας και να κάνει τον μάγκα διορθώνοντας τα ορθογραφικά λάθη του άλλου την στιγμή που συγχέει την Μέση Ανατολή με το...Εργκενεκόν!

      Διαγραφή

    9. Η παραδοσιακή επίσης θρησκεία των Τουρκικών φυλών, πριν την επαφή τους με το Ισλάμ, λεγόταν ΣΑΜΑΝΙΣΜΟΣ, στην οποία λάτρευαν ως ανώτατο θεό τον Τένγκρι (άρχοντα του γαλάζιου ουρανού).

      Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζεις πως ο Αλεβισμός θεωρείται μία ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ θρησκεία στην Τουρκία, καθώς η πλειοψηφία των Τούρκων και των Κούρδων είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, ακριβώς όπως και οι Άραβες.
      Διάβασε ακριβώς για τον Αλεβισμό και θα δεις πως δεν ταιριάζει με τις πρακτικές των Τούρκων, αφού στον Αλεβισμό τελούν τις λειτουργίες τους στα Τουρκικά, ενώ στον Σουνιτικό Ισλαμισμό στα Αραβικά.

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Alevis_in_Turkey.png

      Σου παραθέτω και έναν χάρτη που δείχνει τις περιοχές στις οποίες κατοικούν Αλεβίτες στη σημερινή Τουρκία.

      Και εν τέλει η σημερινή Τουρκία έχει πολλές πολιτισμικές ομοιότητες με τη Μέση Ανατολή μόνο και μόνο λόγω της εγγύτητάς της σε αυτή, καθώς και της εισροής του Περσικού τρόπου ζωής και αξιών στην Τουρκική κουλτούρα, η οποία ανάγεται αιώνες πριν.
      Και η Περσία θεωρείται κράτος της Μέσης Ανατολής. Όταν λέω Μέση Ανατολή, δεν εννοώ μονάχα τη Σαουδική Αραβία, ξέρεις.

      Διαγραφή
    10. Και φυλετικά στην μέση ανατολή ανηκει η τουρκιά να προσθέσω εγώ αφού οι σημερινοί τουρκοι ανήκουν στον αρμενοειδη τύπο.

      Διαγραφή
    11. Σωστά. Και γεωγραφικά φυσικά θεωρείται μέρος της Μέσης Ανατολής το σημερινό κράτος της Τουρκίας, ξέχασα να το αναφέρω πιο πάνω.

      Αλλά ο Κωνσταντινουπολίτης συγχέει τους αρχέγονους Τούρκους νομάδες της Κεντρικής Ασίας με τη σημερινή χώρα της Τουρκίας. Αυτό είναι το πρόβλημα.

      Διαγραφή
    12. Άλλος συγχέει τους κανονικούς Τούρκους της Κεντρικής Ασίας για τους οποίους ομιλώ επάνω με τους σημερινούς Τούρκους κατηγορώντας με μάλιστα ότι εγώ κάνω το λάθος! Αναφερόμουν στους Τουρκικούς λαούς της Δυτικής-Κεντρικής Ασίας εκείνους που εγκατεστάθησαν μετά την μάχη του Μαντζικέρτ στην Μικρά Ασία και όχι στους σημερινούς "Τούρκους" της γείτονος χώρας. Οι Τούρκοι λοιπόν, ουδεμία σχέση με την Μέση Ανατολή έχουν. Οι ενδυμασίες των πιο πολύ με τους Μογγόλους παρά με τους Άραβες ομοιάζουν. Οι γυναίκες των ούτε καν μπούργκα ή μαντήλα δεν φορούν.

      Το ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Τούρκων της Μικράς Ασίας είναι σουνίτες δεν σημαίνει προφανώς ότι αυτή είναι και η παραδοσιακή των θρησκεία. Σουνίτης ή σιίτης ή χριστιανός ορθόδοξος δύναται ο οιοσδήποτε να γίνει δίχως αυτό να σημαίνει προφανώς ότι το θρήσκευμα που θα ακολουθήσει θα είναι και το παραδοσιακό του Έθνους του.

      Σχετικά με τον Αλεβισμό, συγχαρητήρια επιβεβαίωσες τα παραπάνω λεγόμενά μου και αντελήφθης μόνος σου ότι αποτελεί καθαρή Τουρκική θρησκεία της Μικράς Ασίας και όχι Αραβική σουνιτική.

      Διαγραφή
    13. Όσο για τον σαμανισμό που είπες, περιττό να πω ότι δεν αποτελεί θρησκεία αλλά μεταφυσική-μυστικιστική εμπειρία μέσω εκστάσεως.

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

      Για τον Τενγκρισμό που είναι θρησκεία και όχι απλώς εμπειρία, δες εδώ:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Tengrism

      Διαγραφή
    14. Ρε χρυσέ μου άνθρωπε, αυτό που σου επαναλαμβάνω συνεχώς είναι πως έχει κολλήσει το μυαλό σου στην ταύτιση της Μέσης Ανατολής με την Αραβία!
      Ο πιο διαδεδομένος ορισμός της Μέσης Ανατολής λοιπόν, είναι αυτός που συμπεριλαμβάνει σ' αυτήν όλες τις χώρες από την Αίγυπτο και την Τουρκία, μέχρι την Περσία και την Αραβική χερσόνησο.
      Όταν λέω πως πολιτισμικά η Τουρκία έχει πολλά κοινά με τη Μέση Ανατολή, αναφέρομαι κυρίως στην Περσία, αφού ο πολιτισμός αυτής της χώρας ήταν αυτός που είχε βαθύ αντίκτυπο στον αντίστοιχο Οθωμανικό.
      Στην πραγματικότητα, η Οθωμανική κουλτούρα ήταν ένα κράμα στοιχείων από την Περσία (πρωτίστως), το Βυζάντιο (και γενικότερα τα Βαλκάνια), τη Σαουδική Αραβία (ως γενέτειρα του Ισλάμ, θρησκεία των Τούρκων) και έπειτα των αρχέγονων Τουρκικών παραδόσεων.

      Και οι ενδυμασίες οι παραδοσιακές των Τούρκων ομοιάζουν αξιοσημείωτα πολύ με τις αντίστοιχες διαφόρων χωρών των Βαλκανίων, αλλά και της Περσίας.
      Έχω διαβάσει πολλάκις πως τα μεσαιωνικά Τουρκικά φύλα θαύμαζαν ιδιαίτερα τον Περσικό τρόπο ζωής και την Περσική κουλτούρα, γι αυτό και τα ασπάστηκαν.

      Εάν θες να μιλήσουμε για τους αυθεντικούς Τούρκους της Κεντρικής Ασίας, τότε ας ανοίξουμε άλλο θέμα. Προς το παρόν εγώ σου παρέθεσα αυτά που γνωρίζω για τους σημερινούς, "αλλοιωμένους" Τούρκους της Ανατολίας, τα οποία έχω διαβάσει σε έγκυρες πηγές.

      Εν κατακλείδι όμως, ακόμη και οι "original" Τούρκοι του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν και της Δυτικής Κίνας, ελάχιστα κοινά έχουν πολιτισμικά με τους Μογγόλους και πολύ περισσότερα με τους Πέρσες.
      Οι Μογγόλοι με τους Τούρκους είναι σαν να λέμε "δύο διαφορετικοί λαοί, δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες".
      Ελάχιστα κοινά έχουν μεταξύ τους, πέρα από τη μακρινή συγγένεια των γλωσσών τους.

      Διαγραφή
    15. Εγώ αναφέρομαι στους Τούρκους της Κεντρικής Ασίας, δεύτερη φορά που σου το λέω. Κοινά έχουν αρκετά με τους Μογγόλους, ίδια μυθολογία(Εργκενεκόν), ίδια κουλτούρα και τρόπος ζωής(Νομαδική), ίδια ράτσα κατά το ήμισυ(Τουρανικοί οι μεν Μογγολοειδείς οι δε). Αυτός που λες για την Περσοποίηση των Τούρκων ισχυεί αλλά μόνον όταν οι τελευταίοι κατέκτησαν τα Περσικά εδάφη της Μέσης Ανατολής και ίδρυσαν Περσιανάτα στην Μέση Ανατολή, όπως μάλιστα το Σελτζουκικό Σουλτανάτο της Ρώμης(Ρουμ). Όσοι μείναν στις κοιτίδες των, στην Κεντρική Ασία δεν αλλάξαν τρόπο ζωής ούτε ασπάστηκαν Περσικά έθιμα. Μόνον όσοι εισέβαλαν στην Μέση Ανατολή ίδρυσαν Περσιανάτα. Η Οθωμανία υπήρξε μίξη 2 πολιτισμών. Της Ρωμανίας και του Περσικού Σιιτικού. Η δυναστεία των Οσμανιδών ανήκε στον Αλεβισμό και μάλιστα ο ίδιος ο Μεχμέτ Β' ο Πορθητής, γνωστός και ως Μωάμεθ Β', ετάφη ως Ρωμηός Βασιλεύς και ήτο κρυπτοχριστιανός.

      Τα φύλα τα Τουρκικά για τα οποία έχεις διαβάσει είναι εκείνα που κατέκτησαν την Μέση Ανατολή, όχι εκείνα που μείναν στις κοιτίδες των, στην Κεντρική Ασία.

      Διαγραφή
    16. Ο Κωνσταντινουπολίτης, κατηγορεί άλλους ως "παντογνώστες" που ... δεν κάθονται να τους διδάξει. Χαχαχαχααχα

      Διαγραφή
    17. Κωνσταντινουπολίτης ο νέος Κιτσίκης.

      Διαγραφή
    18. Λίγα λόγια για τον Δάσκαλο. Αν και πραγματικός Δάσκαλος είναι ο Δραγούμης και ουδείς άλλος. Για να κατακτήσεις υπάρχουν και άλλοι τρόποι ειδικά όταν έχεις Πολιτισμό, Θρησκεία και Κουλτούρα ισχυροτατη, αυτό προσπάθησε να πει ο Δραγούμης. Τότε βέβαια είχαμε και πόσους Έλληνες εν Μικρά Ασία σήμερα δε βγάζουμε καν 30 χρονια με την σημερινή υπογεννητικότητα.

      Σκεφτείτε ένα πράγμα. Δεν θα ήταν καλλίτερα να είχαμε πολλά Ελληνικά κράτη συνεργάζομενα μεταξύ των αντί για ένα μικρό όπως σήμερα σκλάβο της Δύσης και της Ευρώπης; Φανταστείτε να είχαμε Δημοκρατία του Ποντου, της Κύπρου(που ήδη έχουμε), της Καππαδοκίας, και του Αιγαίου(Θεσσαλονίκη-Σμύρνη-Πόλη). Δεν θα ήταν καλλίτερα; Μπορούσαμε να είχαμε κάλλιστα 4 κράτη Ελληνικά και Ορθόδοξα όντας σε απείρως καλλίτερη μοίρα και εξαπλωμένοι Ανατολικά στις κοιτίδες μας αντί να ξενιτευόμαστε δουλεύοντας για τον κάθε Άγγλο, Γερμανό ή Ελβετό. Με τον Βενιζέλο η παραπάνω Δραγουμική Ιδέα κατέρρευσε και μαζί με αυτήν και ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας...

      Διαγραφή
  2. Κυριέ διαχειρίστα σχετικά με τους τσιγγάνους υπάρχει καποιά φυλετική ερέυνα? Ελλην κωσταντινουπουλιτη τι εχείς ναπείς για αυτούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και μιγμένοι, ανήκουν κυρίως στον Αρμενοειδή και τον Ινδικό φαινότυπο, παρουσιάζοντες μίξεις μεταξύ των.

      Διαγραφή
    2. Εν το μεταξύ πολλοί βγάζουν τους γύφτους μεσογειακούς και δεν βλέπουν πάνω δεξιά πρότυπο μεσογειακού τύπου.

      Διαγραφή
  3. http://www.makeleio.gr/ayta-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-14-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF/

    Ενδιαφέρον να πούμε το φυλετικό τύπο του καθένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκετοί καυκάσιοι και σαχαρικοί κυρίως μεταξύ των ανδρών, καθώς κι αλπικοί.

      Διαγραφή
    2. οι αλπικοί που βλέπεις είναι καυκάσιοι.

      οι καυκάσιοι που βλέπεις είναι αρμενοειδείς.

      και οι σαχαριοι που βλέπεις είναι γύφτοι από την Ινδία.

      Διαγραφή
    3. http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2016/01/zafeiropoulo1.jpg

      Πεντακάθαρος αρμενοειδης από την Μικρά Ασία.

      Διαγραφή
    4. Ίσως έχει κάποια αλπική επίδρασή άλλα είναι αρμενοειδη.

      Διαγραφή
    5. Καυκάσιος είναι. Κι όταν λέμε καυκάσιος, εννοούμε πως είναι μίξη διαφόρων τύπων αλλά με πρωταρχικό τον αρμενοειδή. Εν προκειμένω, ο εικονιζόμενος δεν εμφανίζει την τυπική υψικεφαλία των αρμενοειδών, αλλά έχει σχεδόν όλα τα άλλα χαρακτηριστικά. Επομένως ναι, μάλλον είναι μίξη αλπικού με αρμενοειδή.

      Διαγραφή
  4. Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης είναι αρμενοειδής η διναρικος? εγώ λέω το πρώτο.

    http://www.cityportal.gr/photos/AGATHONAS_8.jpg

    http://cdn.yupiii.gr/images/resized/icemax_620_c8a5bd3b9ae777460107226b95dcde73.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είχαμε νεότερη φωτογραφία του θα ξέραμε καλύτερα, αν και μάλλον έχεις δίκιο.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.