Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η φυλετική ανθρωπολογία της Μέσης Ανατολής

O Carl C. Seltzer ήταν φυσικός ανθρωπολόγος που σπούδασε στο Harvard University. Στη συνέχεια έγινε ερευνητής στο ίδιο ίδρυμα. Καρπός της ερευνητικής εργασίας του ήταν η μελέτη του "Contributions to the racial anthropology of the Near East" που δημοσιεύτηκε στα Papers of the Peabody Museum of American Archaeology and Ethnology, Vol. 16, του Harvard University. O Seltzer εξέτασε τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής χωρίζοντάς τους σε εθνικές ή θρησκευτικές ομάδες. Τις ανθρωπολογικές μετρήσεις πραγματοποίησε ο Henry M. Huxley.

Στον πρόλογο ο Huxley κάνει λόγο για τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή που απαιτήθηκαν για την συλλογή των ανθρωπολογικών δεδομένων. Την ανάλυση των στοιχείων και την σύνταξη της μελέτης ανέλαβε ο Carl Seltzer.

Ελήφθησαν 25 ανθρωπολογικές μετρήσεις σε κάθε άτομο και προέκυψαν οι κλασικοί ανθρωπολογικοί δείκτες που δίνονται σε πίνακα για κάθε εθνική κατηγορία. Επίσης έγιναν παρατηρήσεις επί του χρωματισμού ματιών, μαλλιών και δέρματος. Η σύνθεση του δείγματος δίνεται στον παρακάτω πίνακα:...


Οι Βεδουίνοι που ζουν στις Συριακές και Αραβικές ερήμους έχουν μέτριο ανάστημα -για την εποχή-, κεφαλικό δείκτη 76,29 που δείχνει δολιχοκεφαλία, πιεσμένα ζυγωματικά με χαμηλή διζυγωματική διάμετρο, λεπτοπροσωπία, λεπτορρινία. Ως προς τον χρωματισμό, έχουν μαύρα ή σκούρα καστανά μαλλιά και σχεδόν πάντα σκούρα μάτια, σπανίως ενδιάμεσα. Τα στοιχεία δείχνουν προς την κατεύθυνση του Ιρανικού ή του Αραβικού τύπου.

Στο δείγμα των Μουσουλμάνων, περιλαμβάνονται διάφοροι κάτοικοι της περιοχής ανάμικτοι, που είναι γενικά μουσουλμάνοι. Σε σχέση με τους προηγούμενους, ο κεφαλικός δείκτης αυξάνεται στο 79,74 και εμφανίζεται υψικρανία. Η μύτη παραμένει λεπτόρρινη, εμφανίζονται περισσότερα ενδιάμεσα/ανοικτά μάτια και ο προσωπικός δείκτης μειώνεται στα όρια προς μεσοπροσωπία. Συμπεραίνουμε ότι εκτός από τους Ιρανικούς που παραμένουν πλειοψηφία, προστίθενται κάποιοι Αρμενοειδείς, που μεταβάλλουν τα μεγέθη προς την βραχυκεφαλία, την υψικρανία και την μεσοπρόσωπία.

Οι Παλαιστίνιοι στη μελέτη, ή ειδικότερα οι Σαμαρείτες της Παλαιστίνης, έχουν υψηλότερο ανάστημα, κεφαλικό δείκτη 77,91 που δείχνει δολιχοκεφαλία, πιεσμένα ζυγωματικά, καθαρή λεπτοπροσωπία και καθαρή λεπτορρινία. Το χρώμα των μαλλιών παραμένει σκούρο εν γένει, αλλά εμφανίζονται και πιο ανοιχτές αποχρώσεις, το χρώμα δέρματος είναι αρκετά ανοιχτό για την περιοχή και πάνω από ένας στους τρεις έχει ενδιάμεσο ή ανοικτό χρώμα ματιών. Ανήκουν κυρίως στον Ιρανικό τύπο, ενώ δεν αποκλείεται η παρουσία του Μεσογειακού τύπου.

Οι Τουρκομάνοι έχουν μέτριο μέσο ανάστημα, κεφαλικό δείκτη 75,33 που δείχνει δολιχοκεφαλία, λεπτορρινία και προσωπικό δείκτη που πέφτει ελαφρά εντός της μεσοπροσωπίας. Μαλλιά και μάτια είναι σχεδόν πάντα σκούρα, παρότι τα μάτια σε μερικές περιπτώσεις είναι ενδιάμεσα ή ανοικτά. Μογγολικά γνωρίσματα εμφανίζονται σε λίγες περιπτώσεις, συχνά υπάρχει εξωτερική δίπλωση του βλεφάρου, αλλά όχι επίκανθος. Στους Τουρκομάνους δεν βλέπουμε τυπικά στοιχεία των βραχυκέφαλων μογγόλων της κεντρικής Ασίας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχουμε κυρίως Ιρανικούς και πιθανότατα Τουρανικούς, οι οποίοι έχουν τάση δολιχοκεφαλίας και κάποια πιο Ευρωπιδικά γνωρίσματα, όπως λεπτορρινία και όχι πολύ ευρύ πρόσωπο.

Οι Μαρωνίτες και οι Δρούζοι, που κατοικούν στον Λίβανο και στην δυτική παραλιακή περιοχή της Συρίας αντίστοιχα, έχουν μέτριο μέσο ανάστημα, κεφαλικό δείκτη 84,96 και 84,88 αντίστοιχα που δείχνει βραχυκεφαλία, υψηλότερο ρινικό δείκτη και μεσοπροσωπία. Χρώμα μαλλιών σκούρο και χρώμα ματιών σε σημαντικά ποσοστά ενδιάμεσο ή ανοικτό. Συνεπώς οι περισσότεροι είναι Αρμενοειδείς, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και κάποιοι Αλπικοί, με τους Ιρανικούς να είναι λίγοι. Παρόμοια είναι τα δεδομένα και για  τους τους κατοίκους της ορεινής περιοχής Nusairiyeh, που βρίσκεται και αυτή στην δυτική παραλιακή ζώνη της Συρίας.

Οι Ελληνορθόδοξοι είναι ο ετερόκλητος πληθυσμός της περιοχής που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί στο θρήσκευμα. Κατοικούν σε ενδιάμεση περιοχή μεταξύ παραλίων και ερημικής ενδοχώρας της Συρίας. Έχουν μέτριο ανάστημα, κεφαλικό δείκτη 83,01 που δείχνει ήπια βραχυκεφαλία κατά μέσο όρο, καθαρή λεπτορρινία και μεσοπροσωπία. Ο χρωματισμός είναι αρκετά σκούρος σε μαλλιά και μάτια, με τις ενδιάμεσες/ανοικτές αποχρώσεις να είναι λίγες. Προκύπτει ότι αποτελούνται κυρίως από βραχυκέφαλους Αρμενοειδείς, αλλά και αρκετούς δολιχοκέφαλους Ιρανικούς, καθότι πλησιάζουμε στην ενδοχώρα.

Ο συγγραφέας αναφέρεται στους Γύφτους (Gypsies), τους οποίους μεν βρίσκει ομοιογενείς, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι τους αντιπροσωπεύουν σε κάθε άλλη περιοχή του κόσμου όπου εντοπίζονται. Οι συγκεκριμένοι είναι δολιχοκέφαλοι, οριακά μεσοπρόσωποι και με σκούρο χρωματισμό σε μαλλιά και μάτια και μάλλον είναι αρκετά Ιρανικοί, ενώ δεν αποκλείεται Ινδική επίδραση, λόγω κοντύτερου προσώπου και κάπως πλατύτερης μύτης.

Φτάνοντας στα συμπεράσματα, τα φυλετικά στοιχεία της Μέσης Ανατολής είναι τα εξής. Υπάρχει ο Αραβικός τύπος, κυρίως στην ερημική περιοχή ερχόμενος από νότια, έχοντας απώτερο πυρήνα του την Αραβική χερσόνησο. Ο Ιρανικός τύπος εντοπίζεται σε σημαντικούς αριθμούς σε όλη τη Μέση Ανατολή, αποτελώντας τον κύριο τύπο της ευρύτερης περιοχής. Κατά τόπους, ειδικά στην Παλαιστίνη, φαίνεται να υπάρχουν και Μεσογειακοί. Από κει και πέρα, στην παραλιακή περιοχή της Μεσογείου εντοπίζονται πολλοί Αρμενοειδείς, ενώ φαίνεται να υπάρχει και μικρή Αλπική επίδραση στον πληθυσμό.

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες.

Βεδουίνος Ιρανικός

Μουσουλμάνος Ιρανικός

Τουρκομάνος - Τουρανικός

Χριστιανός - Αλπικός-Αρμενοειδής

31 σχόλια:

  1. Φανατικός Αντι(Β)ρωμιός12 Μαΐου 2016 στις 9:59 μ.μ.

    o μπάστραδος αρμενοειδής ρουμ ορτοντόξ της μέσης ανατολής της τελευταίας εικόνας προσιδιάζει σε-καρντάσια του-ουκ ολίγους ρουμ ορτοντόξ της π.ο.δ.γ.,θα ήταν εντελώς απαρατήρητος αν ερχόταν εδώ ως '''''''''''''''''άμοιρος πρόσφυγας''''''''''''''''' ως ελαφρώς αποκλίνουσα του μέσου όρου περίπτωση όπως άλλωστε και τόσα άλλα τέτοια δίποδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανατικός Αντι(Β)ρωμιός12 Μαΐου 2016 στις 10:01 μ.μ.

      *μπάσταρδος

      Διαγραφή
    2. Πάντως, ούτε οι Δρούζοι ούτε και οι Μαρωνίτες που αναφέρονται, είναι... "ρουμ ορτοντόξ".

      Διαγραφή
    3. Οι μαρωνιτες είναι καθολικοι

      Διαγραφή
    4. Μόνο ο ιρανικός τύπος αξίζει...
      Για τους λεγόμενους "ελληνορθόδοξους" δηλ τους ρουμ ορτοντόξ σημίτες δεν μας καίγεται καρφάκι. Αν καταφέρουν και επιβιώσουν στη χώρα τους καλώς. Ούτε ένας από αυτούς να μην έλθει στη χώρα μας.
      Νέτα σκέτα.

      Διαγραφή
    5. Δεν υπαρχουν σημιτες φυλετικα

      Διαγραφή
    6. Ορθοδοξοι ρουμ πολεμάνε στο πλευρό του Ασαντ και του συριακού στρατού ενώ εσύ γράφεις όλη την μέρα στο πληκτρολόγιο.

      https://www.facebook.com/OrthodoxArmy/photos/a.277019532470945.1073741828.276967949142770/539097406263155/?type=3&theater

      https://www.facebook.com/OrthodoxArmy/photos/pb.276967949142770.-2207520000.1463137694./536766223162940/?type=3&theater

      Rum

      Διαγραφή
  2. Κυρίε διαχειριστά υποεκτιμάτε πολύ τον αραβικό τύπο πού βρισκέται σε αυτές τις περιόχες και παραλείψατε τον assyroid(αραβο-αρμενοειδες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ από αυτό που διάβασα, διαπίστωσα πως παρουσιάζονται στοιχεία από μελέτη που έγινε πριν δεκαετίες. Τα συμπεράσματα και οι εικόνες δηλαδή, δεν είναι του διαχειριστή. Πάμε παρακάτω, ο κάθε ανθρωπολόγος δίνει τους δικούς του επιμέρους ορισμούς. Ο assyroid λοιπόν, είναι όρος που απευθύνεται στον προγονικό αρμενοειδή της Ανατολής.

      Διαγραφή
    2. Λειπει ο οριενταλικος

      Διαγραφή
    3. Διαχειριστά,αναφέρεστε σε σημίτες αρμενοειδείς,ιρανοαφγανικούς,σαχαριδικούς,αραβοειδείς.Eν πάση περιπτώσει ο οριενταλικός τύπος που έχει αναφερθεί(και από εσάς) αρκετές φορές στο ιστολόγιο ποιός ακριβώς είναι;Υπάρχει δηλαδή στην φυλετική τυπολογία και πέμπτος σημιτικός τύπος και αν ναι ποία ακριβώς είναι τα βιομετρικά/μορφολογικά/φυλετικά του χαρακτηριστικά;

      Διαγραφή
    4. Στα Μεσογειακά παράλια της Μέσης Ανατολής, υπάρχουν κάτοικοι που τείνουν προς τον Αραβικό τύπο, χωρίς όμως τα έντονα στοιχεία που βρίσκουμε στην Αραβική χερσόνησο. Έχουν πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος, πιο "Μεσογειακή" περιοχή ματιών, λεπτοπροσωπία, δολιχοκεφαλία, κυματιστά μαλλιά, διατηρώντας την μακριά οστεώδη κυρτή μύτη. Κάποιοι ανθρωπολόγοι τους ενέταξαν στους East Med, άλλοι στους Arabid. Τους έχουμε αναφέρει εδώ ως Orientalid. Όταν δεν αναφέρονται ξεχωριστά, τους θεωρούμε ως μέρος των Arabid.

      Διαγραφή
    5. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ,είναι κατατοπιστικότατη η αναφορά.

      Διαγραφή
  3. http://www.sporfm.gr/thumbnail.php?file=podosfairo/mixtarian_697460344.jpg&size=article_medium

    http://www.sport24.gr/football/Germany/article2309172.ece/ALTERNATES/w620/article_3715d9d41ab905e4_1372161497_9j-4aaqsk.jpeg

    Ο Μιχταριάν είναι αλπικό-αρμενοειδής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://dse.gr/enimerosi/wp-content/uploads/2014/09/%CE%91%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%82.jpg
    Ο Οκταβιανός Αυγουστος ήταν διναρικός??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλπικός-διναρικός μου φαίνεται από την φώτο που έστειλες έμενα.

      Rum

      Διαγραφή
  5. https://www.facebook.com/casapounditalia.cave/photos/pcb.633826103435555/633825346768964/?type=3&theater

    Ο Ιταλός αρμενοειδής είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ἐρώτηση πρὸς διαχειριστή: Μπορῶ νὰ στείλω κάποια φωτογραφία μου στὸ mail νὰ μοῦ πεῖς σὲ ποιὸν φυλετικὸ τύπο ἀνήκω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλε στο mail που δίνεται δεξιά στην σελίδα, εκεί που γράφει Επικοινωνία. Καλό είναι να περιλαμβάνονται φωτογραφίες ανφάς και προφίλ.

      Διαγραφή
  7. Ο Ιησούς Χριστός ιρανικός τύπο άνηκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο φυλετικος τύπος berid τι είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο berid, ή τραχύς μεσογειακός, ή παλαιο-σαρδήνιος, είναι μια από τις αρχαϊκές μορφές του κρομανοειδούς φάσματος φαινοτύπων. Πολλοί ανθρωπολόγοι με κύριο τον Lundman (ο οποίος αν θυμάμαι καλά, του έδωσε και το όνομα berid) διαπίστωσαν πως σε απομονωμένα σημεία όπου κατοικούσε κατά τη φάση εκείνη της εποχής των παγετώνων, ξεκίνησε να παρουσιάζεται ένας ελαφρώς διαφορετικός φαινότυπος από τον αρχαϊκό κρομανοειδή ο οποίος έδειχνε να έχει μεγαλύτερο κεφαλικό δείκτη, πιο ευρύ πρόσωπο, μικρότερο παράστημα κλπ. Η διαδικασία την οποία υπέστησαν οι πληθυσμοί αυτοί, ονομάζεται παιδομορφισμός κι σε μεταγενέστερα στάδια συνέβαλε στο σχηματισμό των αλπικών φαινοτύπων.
      Δεν είναι τυχαίο, πως ο φαινότυπος αυτός, εμφανίζεται στα Πυρηναία της Ιβηρικής χερσονήσου και στα παράλια και τα νησιά της Μεσογείου (μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά). Καθώς εκεί, οι αρχαϊκοί ΚΜ πληθυσμοί απομονώθηκαν από το κυρίως σώμα των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών κι υπολογίζεται πως υπέστησαν παρόμοιες αλλαγές.

      Διαγραφή
    2. πολυ σωστο αυτο που λες συμβαινει ιδιαιτερα στη μανη και σε ορεινες απομονωμενες περιοχες.

      Διαγραφή
    3. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια λίγο πιο μικρόσωμη εκδοχή του αρχαϊκού κρομανοειδή. Σήμερα δεν απαντάται μόνο σε νησιά και βουνά, παρότι σε τέτοιες συνθήκες σχηματίστηκε. Τα ευρήματα μας δείχνουν πως ήταν χαρακτηριστικός φαινότυπος ακόμα και μεταξύ των εισβολέων της εποχής του Χαλκού (Ινδοευρωπαίοι).
      Μάλιστα, δυο πρόσωπα από τον Μυκηναϊκό ταφικό κύκλο Β που φέρονται να είναι συγγενείς, ανήκουν σε αυτό τον τύπο. Η αναδόμηση των προσώπων αυτών των δυο είναι ελλιπής καθώς τότε που συνέβη ήταν ακόμα μια μέθοδος που δεν εστίαζε τόσο στην ακρίβεια κάποιων χαρακτηριστικών όπως λχ η μύτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μερικοί να τους μπερδεύουν και με αλπικούς, παρότι δεν είναι.

      Διαγραφή
  9. Το σκουλήκι της βρώμικης δεξιάς σε ποιο τύπο ανήκει?

    http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_90024/oi-athlies-omofobikes-anartiseis-tou-failou-kranidiwti.w_l.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοι που μοιαζουν με δρουζοι στην πελλοπονησο και αθηνα σπατα κλπ σε ποιους ανηκουν

      Διαγραφή
  10. http://s.nbst.gr/files/1/2015/11/toskas-735x459.jpg

    http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%A4%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%91%CE%A3%203944.jpg/d0691f26-d364-421d-9a3c-4fa3e30c8f8f?t=1455838524936

    Ο Τόσκας σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει ρε παιδιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. https://www.tomslatin.com/wp-content/uploads/Henry-David-Thoreau.jpg

    http://sites.psu.edu/henrydavid/wp-content/uploads/sites/24957/2015/04/henry-thoreau2.jpg

    Henry David Thoreau σε ποιο τύπο ανήκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδια να ρωτήσω κάτι...Ο Οριενταλικος τυπος τι ακριβώς είναι? πως δημιουργήθηκε? Έχει γίνει κάποια προσμιξη άλλων φυλων και δημιουργηθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.