Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Γυναικείες μορφές σε αρχαιοελληνικά γλυπτά - ποιους φυλετικούς τύπους απεικονίζουν;

Η τέχνη της γλυπτικής έφτασε στο απόγειό της στην αρχαία Ελλάδα. Τα γλυπτά αγγίζουν την τελειότητα, παρουσιάζοντας την ανθρώπινη μορφή στην παραμικρή λεπτομέρεια. Παράλληλα, τα γλυπτά εμφανίζουν μορφές απαράμιλλου κάλους.

Θα δούμε μερικές γυναικείες μορφές, όπως τις παρουσιάζει η αρχαία ελληνική γλυπτική. Να σημειώσουμε ότι για τα αγάλματα χρησιμοποιούνταν μοντέλα, με αποτέλεσμα οι μορφές που απεικονίζονται να αντιστοιχούν σε πραγματικά πρόσωπα, ασχέτως του τι θέλει να απεικονίσει ο γλύπτης. Ποιούς φυλετικούς τύπους απεικονίζουν τα αγάλματα;

Δείτε τις γυναικείες μορφές...
















Όλες οι παραπάνω απεικονίζουν τον Μεσογειακό τύπο. Είναι λεπτοπρόσωπες ή τείνουσες προς μεσοπρόσωπες, λεπτόρρινες με ίσια μύτη, με χείλη συχνά σαρκώδη, στερεοτυπικά πάντα με έντονα σγουρά μαλλιά, βλέφαρα ανοιχτά, πρόσωπο χωρίς γωνίες.

Τα δύο παρακάτω αγάλματα εμφανίζουν γυναίκες που τείνουν Αλπικές, με τάση ευρυπροσωπίας, κοντύτερη μύτη και με περισσότερους μαλακούς ιστούς στο πρόσωπο.


Για άλλους φυλετικούς τύπους, τα δείγματα είναι ελάχιστα. Σπανιότερα συναντάται Κρομανοειδής επίδραση, όπως π.χ. εδώ. Όποιος παρατηρήσει συστηματικά τις γυναικείες μορφές στα αρχαιοελληνικά αγάλματα, θα διαπιστώσει ότι τις περισσότερες φορές απεικονίζεται ο Μεσογειακός τύπος, ενώ ορισμένες φορές παρουσιάζεται με Αλπικές τάσεις. Φαίνεται δηλαδή, ότι το γυναικείο πρότυπο ομορφιάς στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο Μεσογειακός τύπος.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν όλοι Μεσογειακοί. Στα αγάλματα παρουσιάζεται αυτό που θεωρείται ωραίο και όχι απαραίτητα αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, είναι αδύνατο να παρουσιάζεται μια μορφή η οποία να μην υπάρχει πουθενά γύρω σου. Οι γυναικείες φυσιογνωμίες στα αρχαιοελληνικά αγάλματα δείχνουν κυρίως Μεσογειακές, δευτερευόντως Αλπικές και λιγότερο Κρομανοειδείς ή άλλες μορφές. Αυτό μας δινει μια ένδειξη για την φυλετική σύνθεση της αρχαίας Ελλάδας, ότι δηλαδή αυτοί οι φυλετικοί τύποι υπήρχαν σε σημαντικά ποσοστά για να απεικονίζονται στα γλυπτά.

13 σχόλια:

  1. Κοιτώντας αυτές τις υπέροχες γυναικείες μορφές δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το εκπληκτικό κάλλος της αρχαίας Ελληνίδας γυναίκας από την μια αλλά και το επίπεδο της τέχνης της αγαλματοποιίας του αρχαίου καλλιτέχνη σε εποχές που άλλες περιοχές του κόσμου βρίσκονταν στο απόλυτο σκοτάδι.Μιλώντας όμως για σκότος δεν μπορεί κανείς παρά να βρεθεί αντιμέτωπος την απόλυτη ένδεια,την απόλυτη ανικανότητα στο να βοηθήσει τον εαυτό του και τέλος στη απόλυτη γυφτιά θα προσθέσω στην οποία έχει περιέλθει ο απόγονος,ο κατά φαντασία σπουδαίος with the grace of God,ο Νεοέλληνας.
    Αλήθεια έχει καμία σχέση ο ελλαδίτης κάτοικος με εκείνους τους ανθρώπους;Καθημερινά ηττώμαι από τον μαλάκα τον Νεοέλληνα,την αγένεια του και την παντελή έλλειψη διάθεση για αυτογνωσία και με την αίσθηση ότι είμαι δεμένος με αυτόν (τον μαλάκα) σε ένα roller coaster χωρίς φρένο που οδηγεί στο γκρεμό ενώ οι μακάριοι ηλίθιοι ηγέτες μας μας βεβαιώνουν για το αίσιο τέλος του ταξιδιού.Πόσο μακριά είναι η εποχή που θα δούμε πιθηκάνθρωπους από το Γαμιστάν,Κουραδιστάν και κάθε άλλη κωλοτρυπίδα του πλανήτη να εισβάλουν σε μουσεία και να σπάνε αυτές τις γυναικείες μορφές.Αν σκεφτείς ότι το έκαναν σε έργα τέχνης που έφτιαξαν οι ''δικοί'' τους πρόγονοι,με μορφές τέχνες λιγότερο προκλητικές από αυτές των αρχαίων Ελλήνων πιστεύει κανείς ότι αυτή η μέρα είναι μακριά;Καμιά φορά σκέφτομαι ότι στο Νεοέλληνα αξίζει μόνο ο θάνατος για αυτή την ηλίθια μακαριότητα του και την δειλή ζωή του συνοδευόμενη ενίοτε από άστοχους λεονταρισμός.Θα δείξει το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ το χρέος του εθνικιστή όμως είναι να ξεχωρίζει από τη μάζα. Είναι λάθος που τελειώνεις τόσο κατηγορηματικά γιατί ακόμα και εάν ο λαός εχει βρεθεί σε πλήρη σήψη, εμείς έχουμε χρέος έναντι των αγέννητων.
      Να είσαι πάντοτε καλά!

      Διαγραφή
    2. Δεν έχει και άδικο ο φίλος Γάιος. Η παρακμή αυτή, είναι δίχως προηγούμενο. Η πνευματική σήψη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που εξαπλώνεται μαζικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά για την μάζα, η σήψη είναι η νόρμα, το καθημερινό, το φυσιολογικό! Σε μια περίοδο, όπου τα πράγματα για την Πατρίδα μας είναι σε οριακό σημείο.

      Ο Έλληνας τελικά, είναι ερμαφρόδιτος: θα τον μισήσεις πολύ, και θα τον αγαπήσεις εξίσου. Πλέον όμως, το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μίσος και πάλι μίσος για αυτήν την κατάντια και κατάπτωση. Ακόμα και σε περιόδους οικονομικής καταστροφής, σαν χαμερπές ον, εκκλιπαρεί τους διαφόρους κομματικούς ταγούς της υποταγής για καμμιά θεσούλα. Δεν διαφωνώ. Η επιβίωση είναι το παν. Αλλά άμα θέλει να έρπεται, ας μην παραπονιέται για την κατάντια του, γιατί ο ίδιος γίνεται σκαλοπάτι για την εξουσία του κάθε εξουσιαστή.

      Ήμουν σε δίλημμα. Θεωρούσα τον Έλληνα μια κάμπια, η οποία, είχε προοπτικές να μεταμορφωθεί και να γίνει πεταλούδα. Να νοιώσει το φτερούγισμα του ανέμου της αλλαγής να τον ξεπροβοδίζει για να κατακτήσει το μέλλον. Όμως η πτήση απαιτεί θάρρος και τόλμη. Απαιτεί "κότσια". Τα οποία ο Έλληνας έχει απολέσει προ πολλού (δυστυχώς). Πλέον έχω καταλήξει στο ότι είναι ένα σκουλήκι, που προτιμάει να έρπεται. Προτιμάει το σκοτάδι της παρακμής, και όταν βρέξει χρήμα, η υγρασία τον ικανοποιεί και γίνεται πάλι δραστήριος (μπουζούκια, κλαμπ, βόλεμα).

      Εάν είναι να γίνει κάτι, μια επανάσταση παραδείγματος χάριν, απαιτείται πρώτα μια ανάσταση. Και για να γίνει ανάσταση, απαιτείται θάνατος.

      - Αργοναύτης

      Διαγραφή
  2. Ο Benjamin Disraeli σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάντως σκάω απίστευτη πλάκα με τους "απογόνους των αρχαίων Ελλήνων". Οι ξένοι σε Ευρώπη και Αμερική γελάνε μαζί τους όταν ακούνε νεοέλληνες να λένε ότι είναι "απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων". Ειδικά οι λευκοί ρατσιστές, οι ε/σοσιαλιστές και οι ακροδεξιοί σπάνε χοντρή πλάκα και δικαίως, άντε κανένας αριστερός και υπέρμαχος της Μαύρης Αθηνάς για λόγους ανθρωπισμού και φιλοδραβιδισμού να το παίζει πιο διαλλακτικός (και αυτός για τα προσχήματα). Οι Ασιάτες πάλι δεν ενδιαφέρονται καθόλου, οι Αφρικανοί είναι στον κόσμο τους.
    Έτσι οι "απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων" τα λένε μεταξύ τους και καμαρώνουν σαν γύφτικα σκερπάρνια.Μέχρι να έρθει η επόμενη δόση από την Τρόικα, για να τους θυμίσει πόσο "απόγονοι" είναι.
    Υπόψη, τις επόμενες δύο βδομάδες θα γελάσουμε πολύ με την κυβέρνηση των "απογόνων των αρχαίων Ελλήνων". Που να γίνει και δημοψήφισμα...εκεί θα γελάμε με τους "απογόνους" μέχρι δακρύων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα αρχίδια μας τι λένε αυτοί οι inbred ξεπλυμένοι ασχημάνθρωποι(τύπου Νταϊσεμπλούμ).Αν σε χαλάνε πες τους ότι μέχρι τον 13 αιώνα δεν ήξεραν τι πάει να πει πιρούνι και να μας ξεπληρώσουν την άλωση του 1204(αυτό και αν ήταν πλιάτσικο από αυτούς τους γύφτους).Αλλά μάλλον δεν σε χαλάνε.

      Διαγραφή
    2. Όχι ότι με χαλάει που ''γελάς''.Και εγώ γελάω με αυτούς γελάνε από μαζοχισμό.Εκτός αν είσαι ή αισθάνεσαι αλλοδαπός γεγονός που θα εξηγούσε και την κατάντια της πατρίδας μας,οπότε και στη περιγραφή που καταθέτεις για τα ''γύφτικα σκεπάρνια'' μέσα είσαι(κυριολεκτικά είσαι μέσα).Με απλά λόγια και ελληνικά έπεσες κέντρο.Περαστικά σου.

      Διαγραφή
    3. Όπως καταλαβαίνω, ο χαρούμενος (η μετάφραση στα αγγλικά αποδίδει σωστά το νόημα) χαίρεται για την κατάντια των νεοελλήνων και ηδονίζεται με την τρόικα και το ΔΝΤ. Τυπικός νεοδημοκράτης, κατά πάσα πιθανότητα οπαδός του Γεωργιάδη, ο οποίος μας πρήζει με κηρύγματα περί της αρχαίας Ελλάδας αλλά δεν πιστεύει στη φυλετική συνέχεια κανενός έθνους, μην τυχόν και τον πουν ρατσιστή.

      Διαγραφή
    4. Πάντως θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι έχει ένα δίκιο.Πολλοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου(όρος που περιγράφει καλύτερα τους ημεδαπούς από το ''Έλληνες'' )φαίνεται σαν να είναι βόρειο-αφρικανικής καταγωγής,πράγμα που δεν χρειάζεται ειδικά εργαλεία για να το διαπιστώσεις πέρα από τα ματάκια του καθενός μας(ειδικά σε περιοχές του νότου αλλά όχι μόνο φαίνεται σαν να έχει γίνει εποικισμός από Άραβες).Σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος χαράς η αντικατάσταση του Ελληνικού στοιχείου από αλλοεθνείς και η κατάπτωση του ελληνισμού.

      Διαγραφή
  4. Έχω κεφαλικό δείκτη 77,8 ή 78,8! Τι είμαι δόλιχοκέφαλος ή μεσοκέφαλος; Ξεκαθαρίστε παρακαλώ διότι άλλα ανθρωπολογικά σαιτ άλλα μας λένε και άλλα μας λέτε εσείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεσοκέφαλος είσαι, με τάσεις για βραχυκεφαλία. Η μεσοκεφαλία, είναι μεν κατηγορία αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί απλά ένα στατιστικό στοιχείο όπως η μέση τιμή. Γι' αυτό και βρίσκεις αυτές τις διαφοροποιήσεις σε άλλες ανθρωπολογικές ιστοσελίδες.

      Διαγραφή
    2. Υπάρχουν διάφορες κατηγοριοποιήσεις με βάση τον κεφαλικό δείκτη. Εδώ χρησιμοποιούμε την κατηγοριοποίηση κατά Deniker, δηλαδή
      Δολιχοκέφαλος: ΚΔ < 80
      Μεσοκέφαλος: 80 ≤ ΚΔ ≤ 82
      Βραχυκέφαλος: ΚΔ > 82

      Ωστόσο άλλοι, όπως ο Topinard, θέτουν τα όρια για δολιχοκεφαλία/βραχυκεφαλία στο 75/80, αντί για 80/82 που χρησιμοποιούμε εδώ. Οπότε κατά Deniker χαρακτηρίζεσαι δολιχοκέφαλος, αλλά κατά Topinard μεσοκέφαλος.

      Η ταξινόμηση του Deniker κάνει σαφώς πιο εύχρηστη. Αναλυτικά δες εδώ:
      http://fyletika.blogspot.gr/2014/02/blog-post_26.html

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.