Στην εικόνα φαίνεται η διαφορά δολιχοκεφαλίας, αριστερά και βραχυκεφαλίας, δεξιά.
Αν και το κρανίο δεν έχει σχηματιστεί πλήρως στα βρέφη, η τάση στα συγκεκριμένα της φωτογραφίας είναι εμφανής.
Η εικόνα είναι από το Korrespondenz-Blatt der deutschen Gesellschaft für Anthropologie, Ethnologie und Urgeschichte, 1905, σελ.44.
Ο Δημόπουλος θεωρεί ανασφαλή την χρήση του δείκτη μήκος κρανίου/ πλάτος κρανίου δηλαδή βραχυκέφαλων ή δολιχοκέφαλων για την φυλετική ταξινόμηση. Υπάρχει τάση για διαχρονική αύξηση του κρανιακού πλάτους , το φαινόμενο της βραχυκεφαλοποιήσεως. Κάποιο σχόλιο επ αυτού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάποια προϊστορικά κρανία, βρέθηκε κρανιακός δείκτης πιο δολιχοκεφαλικός από ότι σήμερα. Γνωρίζουμε από τις μελέτες του Broca και έκτοτε έγινε κανόνας στην ανθρωπολογία, ότι ο κρανιακός δείκτης είναι κατά 2 μονάδες μικρότερος από τον κεφαλικό δείκτη στους ζώντες, καθώς παρεμβάλλονται οι ιστοί του δέρματος. Αν προστεθούν αυτές οι δύο μονάδες στους προϊστορικούς κρανιακούς δείκτες, η διαφορά με τους κεφαλικούς δείκτες των ζώντων είναι περίπου 1 μονάδα, με δυσκολία 2. Πολλοί διαβάζουν τους κρανιακούς δείκτες και νομίζουν ότι είναι αντίστοιχοι με τους κεφαλικούς, αλλά δεν ισχύει. Δηλαδή, η μείωση -αν υπάρχει- είναι μικρή και δεν υπάρχει καμία "βραχυκεφαλοποίηση" που να έκανε π.χ. το κεφάλι ενός Μεσογειακού με τυπική τιμή ΚΔ=78 να φτάσει αυτό ενός π.χ. Αλπικού με ΚΔ=84, ή ενός Διναρικού με ΚΔ=86. Επίσης, ο κεφαλικός δείκτης είναι ένα μόνο από τα πολλά φυλετικά γνωρίσματα που έχει κάθε φυλετικός τύπος. Οποιοσδήποτε καλόπιστος μπορεί να διαπιστώσει ότι οι βραχυκέφαλοι δεν έχουν κανένα άλλο από τα φυλετικά γνωρίσματα, προσώπου και σώματος, των δολιχοκέφαλων τύπων. Προκύπτει ότι ο κεφαλικός δείκτης συνδυάζεται με όλα τα υπόλοιπα φυλετικά γνωρίσματα και δεν μπορεί να διαχωρίζεται αυθαίρετα.
ΔιαγραφήΤα σωματικά χαρακτηριστικά στον άνθρωπο αλλάζουν με πολύ αργούς ρυθμούς. Χρειάζονται χιλιετίες για να γίνουν εμφανείς οι διαφοροποιήσεις. Ο κεφαλικός δείκτης είναι ένα ιδιαίτερα σταθερό φυλετικό γνώρισμα και συνεπώς αξιόπιστο. Είναι μάλιστα εύκολα μετρήσιμος και πλήρως αντικειμενικός. Είναι σχετικά σταθερός ανά φυλή και συνεπώς αποτελεί κύριο φυλετικό γνώρισμα, που εξετάζεται σε κάθε ανθρωπολογική μελέτη.
Αυτοί είναι οι λόγοι που οι πλέον διακεκριμένοι ανθρωπολόγοι χρησιμοποιούν κατά κόρον τον κεφαλικό δείκτη, ως την πιο σημαντική ανθρωπολογική μέτρηση και ως φυλετικό γνώρισμα. Ο Δημόπουλος προσπαθώντας να βγάλει τους σημερινούς Έλληνες σημαντικά Μεσογειακούς, καταφεύγει αντιεπιστημονικά στο να αγνοήσει τον κεφαλικό δείκτη, αρνούμενος στην πράξη την αλήθεια. Για το βιβλίο του δες αναλυτικότερα εδώ:
http://fyletika.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3.html
Το συμπέρασμα είναι ότι ο κεφαλικός δείκτης είναι η πιο σημαντική ανθρωπολογική μέτρηση. Αποτελεί ξεκάθαρα ένα φυλετικό γνώρισμα, που είναι εμφανές, μετρήσιμο και αναμφισβήτητο. Όποιος κατανοήσει την έννοια του κεφαλικού δείκτη, αρχίζει να βλέπει την φυλετική πραγματικότητα ως έχει, υπό αντικειμενικό πρίσμα.
Πολυ καλη αναλυση.Αλλα δεν απομνακρυνεις σταθερατα αθλια σχολια κατι γραφικων τυπου Χιμλερ κλπ κολλημενων με τις ξοφλημενες κ στρεβλες θεωριες των παγγερμανιστων κ των νορδικιστων,τοτε θα εκτιθεσαι κ συ κ το ιστολογιο σου...
ΔιαγραφήΗ ΔΟΛΙΧΟΚΕΦΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφήH μετρια δολιχοκεφαλια ειναι ομορφια ,οπως και μετρια βραχυκεφαλια.Η υπερβολικη δολιχοκεφαλια σημαινει κεφαλι πεπονι,που δεν ειναι ωραιο,και η υπερβολικη βραχυκεφαλια ,σου κανει κεφαλι τετράγωνο.
ΔιαγραφήΗ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΔΟΛΙΧΟΚΕΦΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.
Διαγραφή