Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Φυλετική κοσμοθεωρία των SS

Τα SS ή πλήρως Schutzstaffel, ήταν παραστρατιωτική οργάνωση του NSDAP, του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Εργατών Γερμανίας. Σκοπός τους ήταν η φύλαξη των ηγετών του κόμματος και ιδιαίτερα του αρχηγού του κόμματος, Αδόλφου Χίτλερ. Ιδρύθηκαν το 1925, αντικαθιστώντας τις άλλες ομάδες φρούρησης των πολιτικών ηγετών του κόμματος. Αποτελούνταν από τους πιο πιστούς και ικανούς οπαδούς του κόμματος. Τα SS ήταν τμήμα των SA, μέχρι το 1934 που διαχωρίστηκαν. Ο ρόλος τους στην εξόντωση της ηγεσίας των SA που επιδίωκε αναταραχές ήταν καταλυτικός και αυτό τους αναγνωρίστηκε από τον Χίτλερ. Πλέον τα SS έγιναν η οργάνωση που είχε υπό τον έλεγχό της την εσωτερική ασφάλεια του Εθνικοσοσιαλιστικού κράτους. Τα SA παραμερίστηκαν σε μικρό βοηθητικό ρόλο. Τα SS διογκώθηκαν και αποτέλεσαν τον στυλοβάτη του καθεστώτος.

Τα SS πριν έρθει στην κυβέρνηση το κόμμα, στρατολογούσαν μέλη με κριτήριο την πίστη στην ιδεολογία και τις ικανότητες φρούρησης. Μετά την επικράτηση του Εθνικοσοσιαλισμού, ο αρχηγός των SS, Heinrich Himmler, έθεσε στόχο τα SS να μετατραπούν σε μια φυλετική αριστοκρατία, που θα διοικεί τη Γερμανία υπό την ιδεολογία του Εθνικοσοσιαλισμού.


Τα μέλη των SS έπρεπε να ικανοποιούν τα πιο αυστηρά κριτήρια σωματικών ικανοτήτων και φυλετικής καθαρότητας. Για να αποτελέσουν αριστοκρατία, λάμβαναν εκπαίδευση στρατιωτική και ιδεολογική. Πρότυπο των SS ήταν η Μεσαιωνική αριστοκρατία των ιπποτών που συνδέονταν με τη γη. Η σύνδεση της φυλής με τη γη συνοψίζεται στην φράση "Αίμα και γη". Τα SS μετά τον πόλεμο θα αποτελούσαν την αριστοκρατία της Ευρώπης, εποικώντας τις τεράστιες εκτάσεις της ανατολικής Ευρώπης. Τα μέλη τους όταν αποσύρονταν από την ενεργό δράση, θα ελάμβαναν κλήρους και θα καλλιεργούσαν την γη κατά τα Μεσαιωνικά πρότυπα, αλλά κυρίως κατά τα Ρωμαϊκά πρότυπα. Εκεί θα διατηρούσαν πολυμελείς οικογένειες με φυλετικά επιλεγμένες συζύγους, ώστε η Νορδική φυλή να επεκταθεί και να επικρατήσει.

Τα SS πλην της ιδεολογικής και στρατιωτικής ιεραρχίας, είχαν και θρησκευτικό περιεχόμενο. Ο αρχηγός τους ο Χίμλερ, έστρεψε τα SS στις Νορδικές παραδόσεις της προχριστιανικής εποχής. Αναβίωσαν πολλά έθιμα της βόρειας παράδοσης, τα οποία ήταν υποχρέωση κάθε μέλους των SS να τα εφαρμόζει. Μαθήματα, φυλλάδια και οδηγίες επιστρατεύτηκαν για την επιστροφή στις αρχέγονες φυλετικές παραδόσεις των βόρειων λαών. Αφαιρέθηκε κάθε τι χριστιανικό και οι τελετές γάμου, βάπτισης, κτλ, αντικαταστάθηκαν από άλλες της εθνικής προχριστιανικής θρησκείας. Μάλιστα, στο κάστρο του Βέβελσμπουργκ λαμβάνονταν μαθήματα θρησκευτικής μύησης που περιελάμβαναν τη λατρεία της φυλής και των συμβόλων της αρχαίας Γερμανικής παράδοσης. Η φυλή είχε αναχθεί σε θρησκευτικό μέγεθος και η διαφύλαξή της ιερό καθήκον.

Η νεκροκεφαλή στο καπέλο των SS συμβολίζει την θυσία μέχρι θανάτου που θα καταβάλει κάθε μέλος για την υπεράσπιση της φυλής και της ιδεολογίας. Αντανακλά το ηρωικό πρότυπο, της θυσίας υπέρ του συνόλου, ενάντια στον ατομικισμό. Επίσης τη στρατιωτική αρετή της σκληρότητας και της άρνησης του θανάτου.

Τα SS δια της εμπνευσμένης ηγεσίας του Χίμλερ απέκτησαν μία ακατάβλητη βιωματική πίστη στη φυλή και στον εθνικοσοσιαλισμό. Αναβίωσαν το αρχαίο ιδεώδες, αποτελώντας μια φυλετική ιεραρχία αντίστοιχη αυτών της Αρχαίας Σπάρτης και της Ρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.